Smartumit ja muut kumppanit


Smartumit ja muut kumppanit

Suomessa on useampi taho, joka tarjoaa työnantajille verottomia henkilöstöetuja tarjottavaksi. Suurin näistä kertoo olevansa Smartum, jonka jälkeen tulevat Edenred, Tyky ja modernimpi e-Passi. Tapahtumalippuja voi maksaa kulttuuriin suunnatuilla eduilla ja näitä maksuvälineitä on eri muodoissa, joista paperiset ovat ehkä tutuimpia. Näiden lisäksi löytyy pankkikortin kaltaisia ratkaisuja sekä sähköisiä saldoja.

Kulttuurimaksuvälineitä on liikenteessä paljon etenkin kesällä ja joulukuussa (kun setelit menevät vanhaksi) ja asiakkaat etsivät niille käyttökohteita. Näiden paikkojen löytäminen tuntuu tosin tänä päivänä olevan entistäkin hankalampaa. Viestintä aiheesta tuntuu edelleen olevan hieman puutteellista ja valitettavan usein toimipisteissä seteleitä tarjoava asiakas käännytetään monesta paikasta pois.

Ketkä vastaanottavat kulttuuriseteleitä?

Muutama vuosi sitten lipunmyynnin markkinajohtajat Lippupiste ja Ticketmaster irtisanoivat sopimuksensa kulttuurisetelitoimijoiden kanssa. Näiden talojen osalta vastuu kulttuurimaksusopimuksista on siis siirtynyt lippuja välittäville toimipaikoille ja järjestäjille. Tällä on varmasti ollut suuri vaikutus niiden toimipaikkojen määrään, joissa setelit enää käyvät.

Syy siihen, miksi harvempi toimipaikka ottaa näitä maksutapoja vastaan on yksinkertaisesti taloudellinen: seteleitä ja vastaavia vastaanottava toimipaikka joutuu ensinnäkin maksamaan sopimuksesta. Tämän lisäksi etenkin kulttuurisetelit teetättävät lisätyötä niiden tilittämisessä ja vastaanottamisessa. Voiko toimipaikkaa siis syyttää siitä, että se ei halua tehdä näitä kyseisiä sopimuksia? Saatu hyöty on rahassa minimaalinen vaikka se asiakasvirtaa tuokin, etenkin kun lippujen välittämisestä saatava provisio on jo valmiiksi niin pieni.

kulttuurisetelit

 

Smartum-kulttuuri- ja liikuntasetelien käyttökohdehaku

Smartumien ja muidenkin kulttuurimaksutapojen käyminen maksuvälineenä on kiinni toimipisteestä ja siitä, onko heillä sopimus Smartumin kanssa vai ei. Smartumin kulttuurimaksuvälineet vaativat fyysisen toimipisteen, oli käytössä sitten etu seteleinä tai saldona. Tällä hetkellä e-passi tarjoaa kulttuurimaksutavan verkossa.

Mikäli omaat Smartumeita, suosittelemme tutustumaan Smartumin omilta sivuilta löytyvään käyttökohdehakuun. Täältä pystyt etsimään löytämään läheltäsi löytyvät toimipisteet, jotka vastaanottavat eri Smartum-maksutapoja.

smartum

Haussa voit valita, etsitkö kulttuuri- vai liikuntapalveluita ja valita toimipaikan. Tämän lisäksi voit laittaa hakuun jonkin tietyn ”lajin”, kuten teatterin, festivaalit tai urheilutapahtumat. Avainsanoilla taas voit etsiä vaikka Sokos -tavarataloja, jotka myyvät lippuja. Haulla pystyt etsimään myös esimerkiksi Lippupisteen, Ticketmasterin tai Tiketin lippuja välittävät lippukaupat.

smartum

Hakutuloksista näet toimipaikan yhteystiedot sekä ne maksutavat, jotka siellä käyvät.

Jyväskylästä haulla löytyi 58 kulttuuri-käyttökohdepaikkaa. Liikuntapaikkoja taas löytyi 142. Jyväskylässä Smartumit käyvät esimerkiksi näissä paikoissa: Finnkino, JJK Keski-Suomi Oy, JYP Jyväskylä Oy (Lipunmyynti Rautpohjankadulla), Jyrock, Jyväskylän kaupunginteatteri, Jyväskylän Huoneteatteri, K-Citymarket Keljo (Lippupisteen lippukauppa) ja Tanssisali Lutakko (konsertit).

Muistililista Smartumien käyttäjälle:

  • Tarkista etukäteen, käykö lähelläsi olevaan toimipaikkaan Smartum maksuvälineenä
  • Jos menet lippuja välittävään lippukauppaan, varmistathan että kyseinen lippukauppa varmasti myy haluaamaasi tapahtumaan lippuja
  • Täytä seteleihin nimesi ennen kuin menet lippukassalle – näin nopeutat omaa ja muiden asiointia jouluruuhkassa
  • Muistathan, että Smartumit ovat henkilökohtaisia ja voit lunastaa niillä vain yhden lipun samaan tapahtumaan.

Oliko jutusta sinulle apua? Vinkkaa siitä muillekkin !

Hae sivustolta